Admin CPanel: Log In | Contact Us | Photobuchet | Youtube | Kalghari Shop

 



Ziarah Kaman Nur

Assalamualaikum WBT.. pekabo.. disebabkan imtihan semakin2 dekat, kitorang pun tak rase nak bukak blog ni.. hehe.. tapi sebab ade aktiviti baru2 ni, jadi nak kongsi same2 ngn orang lain pengalaman kitorang ni.. hehe.. aktiviti baru2 ni kitorang g masuk kampung arab.. nak kate kampung sangat takdela, cume kawasan luar bandar zakzik.. tujuan kitorang gi sane sebab ikut syeikh kitorang (syeikh Husni Ginting) melawat rakan beliau yang baru je kawen.. namenye Abdul Wahab, dari keturunan Ahli Bait Rasulullah.. jadi Abdul Wahab mintak Syeikh Husni untuk mendendangkan qosidah untuk mengambil berkat bagi perkahwinan beliau..

Kami bertolak lepas solat zoho, sampai sane dalam aso.. dalam perjalanan sempat bace kitab hadis.. sampai je kat daerah Mid Ghomr, kitorang gi ziarah maqam Syeikh Sya'rawi.. kemudian baru gi umah Abdul Wahab.. sampai kitorang rumah Abdul Wahab dekat2 maghrib, sampai sane kitorang disambut meriah, mase tu memang terasa VIP le plak..hehe.. ahli kalghari yang folo nik, sham dan os.. maleh nak tulih panjang2.. tengok gambo jela..hehe..lupe plak Kaman Nur tu kampung kat daerah Mig Ghomr, Mid Ghomr ni atas sikit dari tafahna asyrof.. sape duk zakzik taule, tupun kalau kat umah die ade peta dunia.. haha


sampai kat mauwaf mid ghamr

sham posing gaya artis..haha

pintu masuk maqam Syeikh Mutawali Sya'rawi

sampai umah Abd Wahab kitorang kene serbu..hehe.. mase ni tengah selawat ramai2..

budak ni diorang rebut2.. kononnye nak merase jadi bapak..haha..tapi die taknak lame2 ngan orang lain,takut die kene culik..hehe

antara makanan yg di idang, tapi menu utama tak sempat ambik gambonye sebab takde sape nak ambik, sume sibuk mencekik.. menunye ikan bako..

os sampai tetido2 time qasidah..haha

Syeikh Husni ketua qasidah, yang lain bekap voice.. os tukang perosak lagu..haha

Tuan umah.. yang berjubah putih tu ayah Abd Wahab, beliau ni Alim dan Sufi

lepas selesai qasidah dan zikir, nak balik dah..


Kitorang balik dari sini lebih kurang dekat2 kul12 gak la..sampai umah dekat2 kul 1.. pengalaman ni sonok gak, amik berkat musim2 exam ni.. moga2 Allah najahkan kami berkat dari amalan dan niat kami yang baik ni.. amin..

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 7:47 PM,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home