Admin CPanel: Log In | Contact Us | Photobuchet | Youtube | Kalghari Shop

 



Alamat Nasab@Mansub

بسم الله الرحمن الحيم
الحمد لله رب العالمين ، والصلاة والسلام على سيدنا رسول الله و آله ، وبعد ؛

Assalamu’alaikum

Saya memohon maaf beribu2 kali kerana terlambat untuk berkongsi maklumat. Saya ada sedikit masalah dalam menyiapkan artikel. Walau bagaimana pun, saya cube untuk penuhi pemintaan sahabat kita Iman, harap2nya terlambat itu lebih baik daripada tiada langsung. hehe.

Baik, bercerita tentang alamat Nasab. Nasab ni bahagian kedua dalam ‘irob selepas Rof’a.
  1. Perkara2 yang dihukumkan Mansub adalah seperti berikut :

Terus kepada focus soalan iaitu Alamat2 Nasab,

  1. Alamat Nasab ni ada 5 je :

Secara terperinci seperti berikut :

- Fathah untuk

- Ya untuk

- Kasroh untuk

- Alif untuk

- Hazaf Nun untuk


Ok, sekarang kita main teka2 , jangan tengok ‘irob tullab tu dulu.

علّم زيد الطلاب

الطلاب = مفعول به منصوب و علامة نصبه فتحة ظاهرة في آخره لأنه من جمع التكسير


Dalam contoh ayat di atas, cuba bariskan kesemua kalimah yang ada.

• Mula dengan علّم:
kita tau kalimah ni feel, tapi feel apa? Jawapannya feel madhi untuk هو.
Kalau feel madhi untuk هو, baris akhirnya mesti fathah, jadi kita dah dapat satu markah di situ. Haha. Jadi bacanya عَلَّمَ


• Kedua زيد :
Zaid ni kita tahu yang kalimah ni Isim ‘Alam (kata nama khas), dan kedudukannya lepas fe’el.
Kalau isim, duduk lepas feel (perbuatan), dan menunjukkan kepada pembuat feel tadi, maknanya kalimah isim tu pada kedudukan Fa’il.

Zaid terletak selepas علّم, dan menunjukkan makna bahawa Zaid yang mengajar, maknanya Zaid adalah pengajar @ pembuat fe’el tadi, jadi Zaid berada pada kedudukan Fa’il.

Fa’il mesti marf’u, jadi ‘irob Zaid = Zaidun. Sebabnya kalimah Zaid = Isim Mufrad, Isim Mufrad marf’u dengan dommah.


• Ketiga الطلاب :

At-Tullab kalimah isim, jam’a taksir, berada selepas feel wa fail, menunjuk makna menerima kesan daripada perbuatan tadi*, jadi ia pada kedudukan Maf’ul bih.

Kalau Maf’ul bih, mesti mansub. Alamat mansub untuk jam’a taksir = fathah, jadi At-tullab di baca at-tullaba.


Akhirnya kita dapat : علّمَ زيدٌ الطلابَ


*(maksudnya : tullab menerima kesan daripada perbuatan mengajar iaitu diajar  boleh paham ke ayat ni??)


Panjang lebar le plak ye. Huhu.. Harap2nya dapat difahami. Jika ada kesalahan harap dapat diberitahu dengan segera supaya dapat dibetulkan. Saya masih lagi bergelar pelajar, jika ada sebarang ilmu untuk diajar, harap boleh dikongsi bersama. Sekian saja, wassalam.


Disediakan oleh,
Os

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 4:52 PM,

2 Comments:

At October 22, 2010 at 3:41 AM, Anonymous Anonymous said...

ada silap sikit kat i'rab tu. jam' al-taksir guna sin bukan guna tha. wallahua'lam

 
At October 26, 2010 at 2:23 PM, Blogger Kalghari Network™ said...

Betul2, time kasih sebab betulkan :)

 

Post a Comment

<< Home