Admin CPanel: Log In | Contact Us | Photobuchet | Youtube | Kalghari Shop

 



Result Dah Keluar!

Assalamualaikum.. moga semuanya sejahtera di bawah lindungan Allah dan diberi kemantapan iman. Cerita yang nak di bawak kali ni ialah pengalaman kitorang pergi tengok keputusan peperiksaan yang baru kluo 6 hari lepas. Pengalaman kitorang ni tak tau nak cakapla. Rasenye kalo nak tulih dalam diari ni beminggu2 tak abih2, bukan sebab panjang tapi sebab takde diari, nak beli pun malas. hahah... Ha, ni nak cite antara kronologi2 pengalaman kitorang nak nengok natijah...

Photobucket
Ini la pengangkutan utama kami, ulang alik dari rumah ke Kuliyah

Sebelum result kluo, kitorang ni hampir ari2 ulang alik pergi gamiah (kuliah) nak tengok result. Macam kat Mesia la, tarikh result keluar tak diketahui bila, jadi kene pergi "cuba" tengok sendiri.

Sepatutnye takyah pergi hari - hari, buleh je selang sehari atau dua hari tapi kitorang yang over excited ni nak gak gi ari2.. sonok tengok muke bawab..haha.. Jadi tiap kali nak gi tengok result, pakai mesti macam nak pergi kenduri dan wajib disaluti dengan perasaan yang bedebo2.. Teng..teng..teng. Antara situasi kitorang sebelum result keluar


nik : aku rase result keluor la esok, esok jom pergi gamiah
os : ok gak. kite pergi awal pagi. Lepas subuh hahaha..

( tapi soknye kitorang telewat bangun, tapi papepun g gak.. )

os : nik, cepat.. nanti tak sempat, dah tgh ari ni.. kang pintu tutup
nik : ala rilekla. awal lagi, lagipun mane tutup pintu..
os : aku debo le plak..
nik : ....(diam tak berkate2 tapi tengok muke tau dah maknenye..hahah)

( sampai pintu gerbang gamiah..)

pakcik askar : ruh fin??
nik : shuf natijah
pakcik askar : sanah eh??
nik : sanah rob'ah..
pakcik askar : (dengan muke kerek dan selambe..) lessa!!
os : ches, blum sempat masuk pintu kuliah dah kene halau.. aduh, ferasnye..

Begitulah keadaan kitorang sebelum result keluar, ulang2 alik sampai kitorang sendiri pun dah hilang debor hahaha.. Tibe-tiba.. di suatu ari yang hening.. sume ahli bait tanjung harapan duk tengah tido lagi.. Tok3..Ting Tong..Ting Tong.. bunyi orang ketuk pintu dan loceng betalu2.. rupe2nye pami datang.. nak jumpe nik..

Tengah sembang2 ngan nik, ade orang tepon bagitau result tahun4 dah kluo.. bile dengo keputusan dah kluo, apelagi.. nik pun melompat dari katil, berlari2 di dalam umah..(agaknyela kot, penulis repot tak dapat kenal pasti situasi sebenar sebab mase ni penulis repot tengah tido.. jadi dengan sukatinye die mengandaikan saja, bagi memeriahkan cerita..haha..)

nik : (dalam keadaan yang kelam kabut) oh..oh..bangun..result dah kluo..azmil call tadi..jom siap. kite pergi sekarang..(sebenarnye oh=os..tapi mamat ni ade prob ngan makhraj die, tu jadi gitu tu..hahah)
os : betui ke.. (dalam keadaan pejam mate dan mamai2..)
nik : betul.. jom2..

Jadi lime orang kalghariyun, pet, pami, os, nik, dan sham bergerakla pergi gamiah.. lagi 2 orang takde, wan kat kehrah, paek kat mesia.. Dalam keadaan panas terik, kitorang pun berjalan menuju ke pintu gerbang.. nak kate debo sangat, idakle tapi debo la jugak.. masuk je pintu kuliah, nampakle budak2 arab yang duk kelam kabut cari name masing2 .

Disebabkan telampo banyak papan result tu, kitorang pun intai2 tahun4 punye result, pastu dari jauh, tenampak sorang budak kelas, jadi secare otometik kitorang terus tuju ke situ. Bile dah duk depan papan result tu, tetibe deras jantung berdegup.. sambil mencari2 name.. lebih kurang 5minit, masing2 jumpe result masing2..

Ade yang suke, ade yang terkejut, ade yang muke selenge tapi tak selenge sangat, ade yang sedih, ade yang kecewa dan macam2 perasaan ade, susahla nak describe.. tapi begitulah situasinye..

Photobucket
Akhirnya, result kitorang keluar jugak! ( 10 ogos 2008, Ahad )

Madah Kitorang Untuk Tahun 4 : Kuliyah Lughah Arabiah
Madah Fasa 1:
  1. Tarikh Adabi
  2. Ilmu Dilalah
  3. Usul Fiqh
  4. Naqdu Adabi
  5. Qaah Bahas
  6. Hadith
Madah Fasa 2:
  1. Al Quran
  2. Fiqh Lughah
  3. Nusus
  4. Nahu
  5. Adab Sufi Islam
  6. English
  7. Balaghah
  8. Saraf

Keputusan kitorang:
Dan kitorang semua redho dengan ketentuan Allah ni.. Kitorang dah tanam dalam diri masing2 nak blajo sungguh2 dan jadi seperti ulama' dulu2.. Jadi kepada rakan2 doa2kan kejayaan kami dunia akhirat.. Dan nasihat kami, tuntutla ilmu sungguh2.. Moga Allah berkati kita semua..amin...Tu je laporan kali ni, sekian wassalam..

Penulis repot
Os

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 11:07 PM,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home