Admin CPanel: Log In | Contact Us | Photobuchet | Youtube | Kalghari Shop

 



Kelengkapan Photoshop

Ada beberapa perkara penting yang harus korang tahu untuk memaximumkan fungsi Photoshop yang sebenar. Dengan adanya pengetahuan serba sedikit tentang perisian kelengkapan photoshop, dapat membantu korang menghasilkan Art yang lebih menarik. Antaranya:

1.Plug-in
Photoshop mengandungi beberapa slot yang dinamakan "FILTER" yang membenarkan kita menambah software extra atau digelar "Third Party". Sesetengah Photographer atau Designer beranggapan bahawa Photoshop saje sudah mencukupi. Tapi ada gak yang cakap Photoshop saje tak mencukupi.Jadi korang search la melalui google "Photoshop Plug-in" dan download la mana mana software tambahan yang berkenan dihati.

Banyak website yang menyediakan Plug in yang best! Search dan download. Kebanyakkan Plug In yang mantap-mantap, semua berbayar, jadi search la melalui Rapidshare :P

Photobucket
Plug in yang di install terdapat kat situ


2.Action
Action ni antara Tools yang popular dalam perisian Photoshop. Kita record steps kita ketika melakukan editing, kemudian save. Kemudian namakan Effect tu mengikut ikut suka hati. Kemudian ketika nak edit gambar seterusnye, kita hanya tekan "Play" dan dalam sekelip mata, effect yang terhasil adalah seperti apa yang kita hasilkan gambar pertama tadi tu.Jadi jimat masa

Ada juga Photographer yang mantap-mantap, dorang record Work Flow dorang, kemudian jual Action tersebut melalui online.

Untuk tutorial yang akan datang, insya'allah kami akan sediakan beberapa action yang kami hasilkan untuk effect gambar bagi korang download.

Website untuk download Action: (Free):
http://www.atncentral.com/download.htm

Photobucket
Selepas klik, akan keluar satu kotak Action


3.Font
Fungsi font dalam photoshop sangat penting untuk Designer,kalo tiada font ibarat "pergi pejabat pakai kot smart-smart, pakai minyak wangi sume, tapi berselipar jepung" (looh panjang la pulok perumpamaan aku hehe)

Maksudnye, kalo korang design Art cun melecun, pahtu letak teks font yang ala ala baby style, berbunga-bunga ada rompol –rompol. Perghh tak leh blah. Rosak la Art korang, ye dok? Jadi download la font yang sesuai dan trendy. Font yang korang install dalam windows korang, itulah yang akan keluar kat Photoshop.

Website untuk download Font : (Free)
http://dafont.com

Type Arabic
Yang ni ramai yang Tanya, macam mana nak taip guna Arabic font, macam Microsoft word? Hmmm, yang pertama korang kene ada font Arabic, dan yang kedua korang kena install Photoshop versi yang berbeza, iaitu Photoshop CS3 Middle East Version.

Photobucket
Font Arabic hanya berfungsi pada "Adobe Photoshop Middle East Version"


4.Workspace
Workspace ni adalah sebagai guide line kita untuk mengedit gambo. Andai kata kita nak edit gambar Portrait, kita select workspace retouching, dia akan highlight kan filter filter yang sesuai untuk retouching.Contoh sepeti gambar dibawah:

Photobucket
Sebelum klik

Photobucket
Selepas klik : Painting & Retouching


Di Sediakan Oleh:
Nik

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 1:04 AM,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home