Admin CPanel: Log In | Contact Us | Photobuchet | Youtube | Kalghari Shop

 



Bahasa Arab ketika Zaman Salajiqoh

بسم الله الرحمن الرحيم

Bahasa Arab ketika Zaman Salajiqoh

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه أجمعين ، أما بعد ؛

Assalamualaikum.. pekabo. Moga Allah merahmati kite semua dunia dan akhirat. Amin.. posting kali ni, maleh nak tulih skema2 sangat. Letih piker nak susun ayat. Hahaha.. minggu ni ingat nak santai2 je. Aku nak cite tentang bahasa arab mase zaman salajiqoh kat iran. Cite ni pendek je, sekadar pengetahuan am je. Aku pun tengah rajin nak nulih ni, jadi aku cadang nak konsi2 ngan korang. Cite ni aku dapat mase bace kitab kuliah Fiqh Lughah. Harap2nye dapat le kite amik istifadah sesame.

Umumnya, zaman salajiqoh ni satu zaman yang jadinye lepas pemerintahan abbasiyah. Mase zaman ni bahse arab orang jarang gune melainkan untuk perkara yang ade kaitan ngan agama Islam je. Yang jadi lawan bahse arab mase ni bahse parsi. Bahse parsi memang jadi bahse femes gile zaman tu sampai leh jadi bahse kebangsaan. Pastu makin bekembang sampai lah die jadi bahse penulisan kitab tambah2 dalam bidang sejarah, sastera, kesufian dan falsafah. Bahse arab plak jadi sempit, cam kate tadi la, gune untuk bidang agame je. Pendek kate orang tak brape pandangla bahse arab..

Tapi camtupun, zaman ni bahse arab tak ilang terus. Namepun Allah jage.. zaman ni orang stil gune cume tak meluas. Berterusan bende ni sampai la satu mase tu pemerintah dan barisan kepimpinannye tengok2, perati2 bahse arab, pastu mule sikit2 diorang take care bahse arab ni. Timbul kat dalam ati diorang sense of Islam jadi diorang rase penting bahse arab ni pastu diorang rase kene diperkembangkan dan dipelajari bahse arab. Jadi mase taun 459H diorang pun tubuhkan satu tempat blajo namenye ((madrasah nizomiyah)) kat Baghdad. Tujuan sekolah ni nak jage bahase arab dan bende2 bekaitan ngan agame Islam. Jadilah sekolah ni salah satu institusi penting untuk bahse arab, dan sape sangke dari sekolah ni ramai yang jadi ulama’.

Ni jela citenye.. hehe.. Pendek je. cite sejarah ni takleh panjang2. Karang computer ni tengok korang plak. Haha. Bagi orang yang suke kaji tentang bahse arab, ni jela aku mampu sediekan. Kalo ade lagi, aku tambah kendian ari. Moga Allah jadikan kite sume fasih dengan bahse arab. Amin..

Wassalam..

Dicedok oleh,
Os

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 8:22 AM,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home