Admin CPanel: Log In | Contact Us | Photobuchet | Youtube | Kalghari Shop

 



Jaulah matruh siwa

Alo Assalamualaikum... pekabo.. Moge-moga kite diberi kekuatan iman dan kebahagian dunia akhirat. Ha, ni nak cite akiviti baru. Lepas abih satu aktiviti, maka kami teruskan aktiviti lain pulak di musim cuti ni. Kali ni, jaulah ke Matruh Siwa. Jaulah ni maknanya lebih kurang macam jalan-jalan la. Matruh Siwa tu 2 tempat yang kitorang nak pergi, satu Matruh satu Siwa. Jaulah kami ni bukan jaulah nak melagho, tapi jaulah ilmu. Aktiviti kali ni tak sume ahli kalghari yang dapat folo, 4 orang je. Lagi 3orang ade aktiviti memasing. Paek balik Mesia kawen, Pet pergi Turki nak kawen, Wan kawen kat Kaherah. Kitorang yang tak mampu lagi nak kawen ni dengan frust nye bawak diri pergi ikut jaulah DPMZ. Adela terubat skit kedukaan tu. Kuang3...

Photobucket
Pantai Cleopatra yang biru seolah di edit photoshop

Jaulah tu 3 hari 2 malam. Kitorang bertolak isnin malam selasa kul 1pagi. Bayangkan kul 1 pagi, di pagi yang hening, pungguk berkicau2 (berkicau ke?? tah) kitorang dalam keadaan sejuk-sejuk seram betolak pergi Matruh. Tempoh 9 jam. Tapi pas 3jam petama benti kat Alex solat subuh. Pastu gerak terus ke Matruh. Dalam pejalanan benti kat destinasi petame, Mathaf Alamein (muzium al-amin). Tapi tempat tu tak bukak lagi, jadi dari menunggu sejam, kitorang gerak trus pergi matruh. Sampai la kat matruh lebih kurang kul12 t/hari. Sekali pandang tempat tu lawo la. Pastu ramai orang arab. Dengan sukati kitorang buat kesimpulan bahawesenye tempat ni pusat peranginan orang tempatan. Bezala ngan Dahab yang betabur orang putih.

#1st day
Chek in kat motel kul 12.30pm. Dapat syaah lawo, pueh ati la jugak. 9orang satu syaah. Kitorang yang asobiyah ni dukla sebilik. Alang-alang dah kene tuduh asobiyah...Wakaka.. Pas amik bilik, kitorang kenal-kenal la ngan kekawan baru. Kawan barula sebab asobiyah mane ade kawan. hahaha. Antare kawan baru kitorang (sebut dalam keadaan yang bangge, dengan muke konfiden sebab ade kawan baru..hahaha) Wan, Baim, An, Syamrie, Khairi dan Os...lalala... Pas rehat jap, makan ngan solat jamak kitorang kumpul nak pergi tempat petame area matruh, pantai cleopatra. Kat situ ada Hamam (tempat mandi) Cleopatra. Memang lawo tempat tu walopun bebatu-batu pantainye. Pas sonok-sonok amik gambo,pami ngan sham pergi masuk hamam, nik ngan os duk luo atas alas an-alasan tetentu. Pas kluo dari hamam, ngan basah kuyup, diorang kate dalam tu memang unik la dan sham trus membuat kempen kat os ngan nik pergi masuk, tapi kempen die tak cukup bajet, os ngan nik tak sokong,kakakaka..

Photobucket
Nombor bangunan kiotang

Photobucket
AJK tekun melontar beg

Photobucket
Bilik comey yang dihodohkan dengan kelibat kain pelekat (milik sapo tu?)

Photobucket
Pelangi 7 warna yang hanya nampak 1 warna

Pastu pergi tempat ke-2, pantai Agibah (pantai ajaib). Pantai ni orang panggil ajaib sebab bile senje die memantulkan 7 warne. Kitorang kempunan nak tengok 7warne tu. Dapat tengok 4wane je, Tupun tah betui tah idak, sebab kitorang buat andaian sendiri sebab nak ubat ati yang kempunan. kuakkuakkuak..(pelik2 je bunyi ketawe ni). Pas keboringan menunggu, las skali kitorang pergi destinasi terakhir untuk aritu, suq libya (pasar libya). Tempat ni namenye gitu sebab kebanyakan barang kat situ datang dari Libya sebab dekat2 ngan sempadan Libya. Jadi sampai2 ctu kitorang pun round2 la, adela bli barang sikit2.. Time jalan2 tu jumpela rakan2 sepejuangan dari damanhur. Tego2 pastu amik gambo pastu kluo dari paso tu. Abih sume orang bli barang, naik la bas. Bile bas nak gerak, "eh, nanti-nanti..pami takde". Rupenye-rupenye die tak naik bas lagi, tengah sonok bli barang sorang2. Nasib baik la kitorang ni asobiyah, ingat jugakla kat mamat tu. hahaha.. "Tepon die, tepon die.." kate orang ramai, maka kitorang pun tepon..pas 10 minit baru pami menjelma. Pastu stret pergi motel, rehat-rehat. Malam tu kitorang kluo jalan-jalan tengok bandar matruh. ramai gile orang, tapi tempat shopingnye tidakle banyak mane. Jenih arab ni memang suke keluo malam. Dah boring jalan-jalan, kitorang pun balik tido...

Photobucket
Sume posing..
Photobucket
Peminat cilik Nik........lalalala...

#2nd day
Arini destinasi kami nak pegi Siwa. Kalo ikut tentatif kat sini banyakle tempat nak dilawat. Tempoh pejalanan 3jam, sampai krem kaki kitorang duk tesepit kat atas kusi. Rase nak ke tandas (bahasa sopan..kekeke) tu usah cakapla, silap gaye banjir bas, hahahahah..Sampai Siwa dalam kul9@10 gitula. Tak ingat dah. Tempat petame, Jabal Mauta(Gunung orang mati). Tempat ni dikatekan tempat pesembunyian orang dulu sebab mase tu perang. Diorang lari kat gunung ni nak nyorok, dan bile mati, dikuburkan kat ctu gak. Situ memang lain macamla tempatnye, memang lojik la kalo dikatekan tempat pesembunyian sebab banyak lubang2 yang digali. Pastu kat situ gak adela kubur firaun, sape tah namenye. Tak ingat. Abih lawat ctu gi kolam Cleopatra plak. Bak kate pami, bape banyak tempat cleopatra ni mandi, jauh2 plak tu (ni pami yang cakap, kitorang tak cakap, klo jadi pape tanggung sniri..haha). Kat situ ade 2 kolam, kolam beso ngan kecik. Due2 ni datang dari mata air. Kagum nengoknye sebab air die tetap jernih walopun dah bekurun2. Pas tu amik gambo skit2, makan tengah ari. Abih makan, g masuk kebun balah(kurma) amik gambo lagi.

Pastu gerak g tempat lain, Ma'bad (tempat sembahan) Amoun. Tempat ni macam kawasan runtuhan, tapi ikut sejarah bawah runtuhan ni ade Istana. Klo tengok sisa-sisa runtuhan tu logik gak sebab tiang die beso2. Abih lawat situ, pergi kubu Iskandar zulkarnain. Kubu ni umo nye dah 300 taun, tapi binaan asal kukuh lagi. Unik kubu tu, semua untuk semua benda lengkap dan tersusun rapi. Camnela keadaan masa awal2 dulu. Tak terbayang.. Kendian, kitorang bergerak g bandar siwa. Bandar die bandar kampung. Mase sampai situ usah cakapla panasnye camne. 55 darjah C. Macam kene panggang dah rasenye... Kat situ kitorang beli balah@kurma. Kat sini kurma murah la banding kehrah. Kawasan tanaman utama, mestilah murah, jadi borongla banyak2... Abih bli balah, peserta2 jaulah terbahagi 2 group. 1 group yang dah nak KO ni berenti rehat kat masjid, 1 lagi group yang masih lagi semangat teruskan pendakian ke Kota Lama Siwa. Ni tempat terakhir yang nak g kat siwa, tapi kitorang ahli2 kalghari ni tak bejaye meneruskan pejalanan. Tersadai di pintu masjid... Abih sume solat, kumpul balik dan gerak balik ke matruh. Perjalanan balik ni lebih kurang mase nak g. Takyah cite la. Paham2 sendiri. Huhuhu..

Sampai motel kul7, tapi kitorang tak pueh lagi bejalan2... abih letak barang kitorang kluo g bandar matruh. Mase tu, tekejut la nengok keadaan pantainya. "Mak aih.. ni tin sadin ke tong sampah.." bekate os di dalam hatinya. Pantai tu dah tak macam pantai dah. Penuh ngan orang je. Nak berenang toksah haraple, nak berendam pun pkir 2kali. "Macam ni baik takyah mandi laut, g berenang dalam tab mandi lagi sonok.." os bemonolog lagi dalam atinye. Dalam keadaan yang tak bes, kitorang tinggalkan kawasan laut, g jalan2 kawasan darat. Siang ni nampak sket bando ni, banding malam semalam. pas amik gambo sket2 kitorang pun balik. Solat, makan pastu kluo balik untuk malam terakhir kat sane. Buang mase sket2, pastu balik tido...

Photobucket
Ronda malam cari ketenagan jiwa..

Photobucket
Panas terik...mmg sesuai dengan nama tempat

Photobucket
Bersedia nak mandi pantai...

Photobucket
Eh relax lu, main bola dulu...

Photobucket
Lawan tarik tali

#3rd day
Untuk arini, aktiviti yang dirancang ade 2 je, sukaneka dan mandi laut. Bende yang ditunggu2 kat matruh ni. Kitorang betolak awal pagi sebab orang arab takde. Diorangkan jenih tido pas subuh jadi amikla kesempatan yang ade. Mule2 main bola, lawan ikut syaah, syaah kitorang dpat No : 2. Selesai bola, tarik tali plak. kitorang kalah.. disebabkan telalu frust, kitorang pun ape lagi, terjunlah... sham, pami dan os berpuas ati kerana dapat belajo berenang yang telah diberi pimpinan oleh nik..(nik ni serbe serbi hebat, untung sape dapat die. ehem2..haha).. Dah puas mandi, kitorang siap-siap nak balik. Pas makan t/ari, kitorang gerak pulang ke zagazig... tempoh same cam ari bertolak, 9jam dan 3kali berenti...
Tujela untuk laporan kali ni. InsyaAllah akan menyusul yang lain2 plak untuk menceritakan kisah dibumi anbiyak ni. Moga2 perjalanan kami ni mendapat faedah, amin..

Pemerhati lawatan
Os

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 3:57 AM,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home