Admin CPanel: Log In | Contact Us | Photobuchet | Youtube | Kalghari Shop

 



Af’al Al-Qulub

Assalamualaikum

Pernah dengar tak tentang “Af’al Al-Qulub”? ha, sape belajo bahasa arab die mesti penah dengo kabo2 angin pasal bende ni.. Jadi pe sebenarnya yang dimaksudkan dengan Af’al Al-Qulub ni? Pe peranan die? Kenape ade dalam nahu? Bile? Bagaimana? Apa? Ok3, cukup dengan persoalan2 tersebut. Haha.

Dalam episode kali ni (macam tv plak ek) kami nak memperkenalkan perkara baru berkenaan dengan salah satu unsur yang ada dalam Nahu iaitu Af’al Al-Qulub. Kami akan ceritakan secara umum je, nama pon “memperkenalkan”, nak tahu mendalam kena talaqqi :)

Af’al Al-Qulub merupakan istilah yang diberi kepada : perbuatan (fe’el) yang berdiri (berlaku) dengan hati. Nak tau perbuatan tu berlaku pun melalui hati dan rasa batiniah.

Contohnya :

( علم ، رأى ، درى ، وجد ، تعلّم ، ظنّ ، عرف ، فهم ، حزن ، جبُن ، زعم ، جعل ، حجا ….)

Atas tu contoh Af’al Al-Qulub, ada lagi lain2.. Tapi kalau kita perasan, semue feel tu tak boleh dilihat tapi hanya boleh dirasa dengan hati dan perasaan. Dan feel2 tu berlaku pun berkait dengan hati. Jadi atas sebab tu, ia dinamakan dengan Af’al Al-Qulub. (Kalau xpaham tanye ye :)

Dalam ilmu Nahu, perbahasan Af’al Al-Qulub terletak di bawah perbahasan Muta’addi ila Maf’ulain au Akthar. Ini kerana ada di antara Af’al Al-Qulub ni yang memerlukan kepada 2 @ 3 maf’ul bih. Bab ni best, sebab boleh menambahkan kefahaman kita terhadap mafu’l bih. Jadi jom gi talaqqi nahu, sebab nahu best. Hehe.

Selamat bertalaqqi :)

Sekian, wassalam

Disediakan oleh,

Os

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 3:11 PM, ,