Admin CPanel: Log In | Contact Us | Photobuchet | Youtube | Kalghari Shop

 



Hiwar (Amiya) : Mencari seseorang


كريم : لو سمحتي محمد موجود ؟
"Maafkan saya, Mohamad ada di sini?"

سالما : محمد ؟ محمد مين ؟ أنا مش عارفه مين محمد ده ؟ شكله إيه؟ لابس إيه؟
"Mohammad? Yang mana satu? Rupa dia macam mana? Pakai apa?"

كريم : هو طويل وشعره ناعم.
"Dia tinggi dan rambutnya lurus"

سالما : طويل وشعره ناعم . طيب عنده كام سنة ؟
Tinggi dan rambut lurus? Ok, berapa umur dia?

كريم : يعني, تعريبا في الثالاتينات.
Hmm lebih kurang 30an

سالما : فيه ناس كتير في الثالاتينات هنا وشعرهم ناعم . طيب هوا لابس إيه ؟
Ada ramai di sini umurnya sekitar 30an yang rambutnya lurus. Ok, dia pakai baju apa?"

كريم : هو لابس جاكتة فاتحة وبنطلون وقميص ابيض وكرافتة منقطة.
"Dia pakai jaket dan seluar berwarna cerah, bermisai hitam dan tie bercorak bintik-bintik"

سالما : فيه 3 لابسين جاكتات فاتحة . طيب هوبدقن ؟
"Ada 3 orang di sini yang pakai jaket cerah. Dia berjanggut tak?"

كريم : لا, من غير دقن لكن بشنب.
"Tak..tak....dia tak berjanggut tapi bermisai"

سالما : بشنب ….عندي هنا واحد بشنب لكن شعره طويل.
Bermisai?....ada sorang di sini yang bermisai tapi rambutnya panjang"

كريم : لا …لا..شعره مش طويل . هوا شعره قصير ولابس نظارة .
Tak....tak..rambut dia tak panjang. Rambut dia pendek dan berkaca mata"

سالما : أه …لابس نظارة وشعره قصير وبشنب . اهه ..هناك
.
"Oh berkaca mata dan rambut pendek dan bermisai?...Ha! itu dia"

سالما : يا محمد ..إنت أستاذ محمد ؟....فيه ضيف عشانك
Mohammad! Awak Encik Mohammad? Ada tetamu ingin berjumpa dengan awak"




Disediakan oleh :
Nik Hasif

Labels: ,

posted by Kalghari Network™ @ 6:42 PM, ,




Promot2

Assalamualaikum.

Ni nak promot blog lughah yang bes. jom2 belajo bahasa arab :)

http://jejaknahwushorof.blogspot.com/

http://addamanhuri86-lughoh.blogspot.com/

http://arablevel1b.blogspot.com/

http://yaumiyaati.blogspot.com/

Labels: ,

posted by Kalghari Network™ @ 5:12 PM, ,




جزاكم الله خير الجزاء

Assalamualaikum. kaifa halukum jami'aan? Semoga semuanya berada bawah rahmat dan jagaan Allah Taala hendaknya. Di sini, kami ingin merakamkan berjuta2 terima kasih pada semua yang melawat, menyinggah, menengok, menjenguk ke blog kami yang serba kurang ini. Tidak dilupai juga pada yang melinkkan blog kami. Kehadiran kalian di sini menambahkan semangat kami untuk belajar bahasa al-Quran ini sedalam2nya dan menguatkan semangat kami untuk mengajak kalian untuk bersama2 kami merasai keseronokan bahasa pertuturan Rasulullah SAW ini.

Kami mengaku apa yang kami bawakan di sini adalah setitis daripada lautan ilmu yang ada di muka bumi Allah ini, namun kami berharap ianya boleh memberi manfaat kepada kami dan kalian semua. Kami masih menggelarkan diri kami sebagai penuntut ilmu Allah yang mana diri kami ini serba kekurangan, jika ada sebarang kesalahan dan kekurangan maka tegurlah kami. Jika ada bercanggah apa yang kami bawa di sini dengan pendapat Ulama'2 Al-akbar yang serba tahu lagi menjadi rujukan dunia, maka campak kami sejauh2nya dan semoga Allah membetulkan kami dan menerima taubat kami. Amin.

Di kesempatan ini juga, kami ingin berpesan kepada diri kami dan kalian supaya jadikanlah Ulama' sebagai rujukan kita dalam perkara agama kerana kita yang kerdil ini belum mampu untuk memahami bahasa al-Quran dan Hadis Nabi SAW, sekali gus ketidakmampuan itu menjadikan kita tak boleh memahami perkara agama tanpa pertolongan mereka. Tanpa Ulama' kita tak mampu memahami al-Quran dan Hadis Nabi SAW walaupun keduanya sumber tertinggi kerana kita ini lemah lagi doief dalam memahami bahasa syurga . Hormatlah Ulama' kerana mereka lebih faqih daripada kita dalam perkara agama, lebih baik daripada kita dalam beribadah, lebih wara' daripada kita dalam tingkah laku. Kita ini lemah. Dan tiada salahnya menjadikan Ulama', orang yang lebih pandai daripada kita sebagai penunjuk ajar kerana mereka lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada kita yang serba tidak tahu ini.

Ketahuilah bahawa diri kita ini serba kekurangan, lemah, bodoh, hina apabila dibandingkan dengan Ulama' kerana itulah hakikatnya. Jangan jadikan diri kita ini menurut hawa nafsu, ego, sombong, 'ujub, takabbur yang memandai2 dalam perkara agama kerana akhirnya kita sendiri yang akan menerima akibat di akhirat kelak. Semoga Allah jadikan kita semua daripada kalangan hamba-Nya yang mendapat naungan-Nya di akhirat kelak. Amin.

Sekian, wassalam.


p/s Jom kita selawat banyak2, semoga dengan berkat Rasulullah SAW kita dapat bertutur dan merasai kehebatan Bahasa Arab.

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 9:48 PM, ,




هوايتي - Hobi saya

علاء : يا كريم ، هل عندك الهواية ؟
Karim, ko ade hobi tak?


كريم : يا علاء ، سؤالك غريب ... هاهاها . طبعًا لي الهواية . لما تسأل ؟
'Alaa' oi, peke pelik sesangat soalan ko ni. haha. mestila ade. kenape?


علاء : الحقيقة ما عندي الهواية ، لأنني لا أدري أي هواية تناسب لي
Sebenonye aku takde hobi la. Sebabnye aku tak tau mane hobi yang sesuai ngan aku ni.


كريم : أنت غريب جدا يا علاء . هاهاها . هل عندك أي أمر تحبه ؟ الذي تفعله يوميا لرغبك فيه ؟
Ko ni pelik la 'Alaa'. haha. Ko ade tak bende yang ko suke, yang ko buat hari2 sebab ko minat kat bende tu?



علاء : انتظر أفكر أولا .... أمر أحبّه ... لا أدري هاهاها . ولكن موجود الأمر أحبه و أفعل يوميا من الصغر حتى الآن
Jap aku nak pikir dulu.. bende yang aku suke.. aku tak taula.. haha.. tapi ade satu bende tu aku suka dan buat dari kecik sampai sekarang..



كريم : وما هو؟؟
Ape die??

علاء : الأكل هاهاها
Makan. haha

كريم : هاهاها
Haha



p/s teringat time sekolah dulu buat karangan pasal hiwayati . huhu. mekasih pada semua yang melawat blog kami. maap sebab lambat update. moga Allah merahmati kita semua. amin..

Disediakan oleh,
Os

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 8:52 PM, ,