Admin CPanel: Log In | Contact Us | Photobuchet | Youtube | Kalghari Shop

 



yibhas bait lil-iygar (cari umah untuk disewa)

ba'da solati a'sr, yimshi Ali wa Karem yibhas bait lil-iygar..

Karem : yibhas fien ya Ali? Ana musy a'rif bi zobt makan dah.

Ali : nimshi wa nis-al haddi gamb makan hena..mumkin hum a'rifuh.. A ho.. mumkin nis-al ammu fi maqwa dah.

Karem : Salam alaik ya 'am.. masa-al ful..

Ammu : waalaikum salam.. masa-al ful..

Ali : lau samahta ya 'am, indana musykilah ya'ni.. hal mumkin arafta bait lil-iygar uroiyib min hena?

Ammu : uroiyib min hena? la'. mafisy makan. kullu timlak..

Ali : Kullu timlak? mesyi.. syukron ya 'am.. salam alaik

Karem : Izai ya Ali? howa al kullu timlak..

Ali : Usbur ya Karem.. nis-al haddi tani uddam dah... Assalamualaik ya Basha.. masa-al ful..

Basha : Alaikum salam.. Masa-al ful

Karem : Indana musykilah yakni.. Mumkin enta 'arif bait lil-iygar hawla makan hena..

Basha : Ana mus a'rifuh.. mumkin tis-al syimsar. howa 'arif kullu hagah.

Ali : Syimsar? Fien?

Basha : Aiwah, howa 'arif fien bait lil-iygar. maktabuh bi gamb masjid Taqwa. Enta timsyi syari' dah, we khush syimal.. mesyi?

Ali : Mesyi.. syukran gazilan.. salam alaik

Basha : Alaikum Salam..

Karem : Enta 'arif fien masjid Taqwa ya Ali?

Ali : ana 'arif.

Karem : Izai?

Ali : Usolli hinak kullu youm.. :)



Maksudnye

CAri Umah untuk disewa


Lepas aso, Ali ngan Karem bejalan2 cari umah untuk disewa..

Karem : Ali, ko tau tak nak cari kat mane? aku tak tau sangat tempat ni?

Ali : Kite jalan2 je kat sini pastu tanyela orang2 kat sni.. manetau kot2 diorang tau.. hah tu die, kite tanye pakcik yang duk kat kedai kopi tu..

Karem : Assalamualaikum.. slamat petang..

Ammu : Waalaikumsalam.. slamat petang..

Ali : Maapkan saya pakcik, kami ni ade prob sket.. pakcik tau tak umah untuk disewa dekat2 sini?

Ammu : dekat2 sini? takde umah kosong.. semuenye dah berisi..

Ali : Semua? takpelah.. mekasih pakcik.. Assalamualaikum

Karem : Camne ni Ali? pakcik tu cakap semue berisi?

Ali : Sabo Karem.. Kite tanye orang lain depan tu plak.. Assalamualaikum Encik.. selamat petang..

Basha : walaikumsalam.. selamat petang..

Karem : Encik, kami ni ade masalah sket.. Encik tau tak mane2 umah untuk disewa dekat2 sini..

Basha : Aku tak taule pasal tu.. mungkin ko tanya broker umah.. die tau semua bende2 ni..

Ali : Broker? Kat mane?

Basha : Ha'ah. die tau mane ade umah untuk disewa.. pekabat die ade dekat2 ngan masjid Taqwa. ko jalan ikut lorong ni pastu masuk kiri.. paham?

Ali : Paham2..mekasih..assalamualaikum

Basha : walaikumsalam..

Karem : ko tau ke mane masjid Taqwa tu Ali?

Ali : Aku tau je.

Karem : Camne ko tau?

Ali : Dah aku sembahyang sane hari2.. :)


Disediekan oleh,
Os

Labels: , ,

posted by Kalghari Network™ @ 5:30 PM, ,




I'rob Musanna

Bismillah

Assalamualaikum.. Pada bahagian Nahu kali ni, kami akan bentangkan serba sedikit mengenai Musanna. Penerangan ringkasnya seperti berikut :-

- Musanna adalah kalimah yang membawa maksud bilangan dua. Contohnya كتابان iaitu dua buah kitab.

-Alamat musanna secara mudahnya adalah ((alif dan nun)) atau ((ya dan nun)) yang ditambah pada akhir kalimah mufrod (mufrod = kalimah maksud satu).
contohnya : Mufrod = مكتب , Musanna مكتبان@مكتبين

- Perbezaan ((alif nun)) dan ((ya nun)) adalah mengikut kedudukan i'rob (موقع الإعراب).

- Alamat I'rob bagi Musanna,

Moga Allah berkati kita semua.
Sekian, wassalam

Disediakan oleh :
Os

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 6:13 AM, ,




Tak hupdet...

Assalamualaikum..

Salam sejahtera (macam bace paper plak..haha), Moge Allah beri kite kesejahteraan iman dan kukuhkannye dalam ati kite.. amin..

Dah lame beno tak update bab Nahu, bab Kalimah Minggu Ini pun dah lame gak tak hupdet. Aku rase nak tuko segmen ((Kalimah Minggu Ini)) tu jadi ((Kalimah 2bulan setengah sekali))..haha.. Papepun ade rezki InsyaAllah akan dihupdet walopun setahun sekali.. hehe..

Posting ni takde hape yang berisi pun, cume nak mintak doa pade yang membace blog ni supaye kami dikurniakan kemampuan untuk menyebarkan ilmu, doa seorang mukmin kepada mukmin yang lain tu lebih cepat dimakbulkan bebanding doa pada diri sendiri..

Papepun mekasih sebab datang singgah kat sni.. :)

Wassalam..


DSO : os

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 6:06 AM, ,




Maulid Saidina Husin 20 April 2009

Assalamualaikum..hari isnin 20 April 2009 yg lepas rakan2 Kalghari sempat g Kaherah jap utk menyambut sambutan hari kelahiran Sayidina Husein. Sambutan cukup meriah, dipenuhi masyarakat arab yg kebanyakan dtg dari tanah arab antaranye Maghribi, Tunisia, Saudi Arabia, Iraq, Damsyiq, Jordan, Libya dan lain2 ngra..Ramai gak para Alim Ulama yg turut hadir pada acara ini antaranye Sheikh Ibrahim Al Kattani, Sheikh Ibrahim Muraikhi Al-Bahraini, dari negeri Bahrain, Habib Faishol berasal dari Yaman, demikian juga tidak ketinggalan Sheikh Muhammad Ibrahim Bin Abdul Baits Al-Kattani yg hadir dan mengisi ceramah di Masjid Sidi Dardir dan Mudayyafah Ismail Shadiq Al-Adawi dan lain2 lg..

ni antara gmb masjid yg ade dekat2 ngan masjid Sayidina Husein. dkt2 tmpt tggu bas..


antara Qasidah2 yg di dendangkan mlm tu..


antara masyarakat Arab kat sini yg mendendangkan Qasidah2...gmb kitorang ngan Ustaz Husni Ginting time wat psembahan kat sini ni xde, sbb xde sape nak tgkp, sume dok pulun kuarkan sore mdendangkan Qasidah..hehe


antara Sheikh yg hadir masa mlm tu...ni kat dlm Masjid Sidi Dardir


Pakcik mn ntah ni ....


Din Dang ngan Sham tgh tgk gelagat org yg lalu lalang kat situ..


Os yg xsmpat nak syum dah kene cndid..kalo x lg lebar snyuman dia..hehe


Masjid Sayidina Husein

os ngan sham tgh bhati2 dgn sbrg ancaman bom... os : " sham kalo ko dengo je bunyi bom, cpt2 pggil aku tau...., kite balik zagzig trus.." sham : " ok2...rojer2 "...


Makanye...lepas je abis prgram kat Mudhayyafah tu, tepat kol 11 os mtk diri trus utk mbalikkan diri kat zagzig..dia ade ckp nak dtg balik pastu..hehe..tp os dtg blik g ke asyir je utk jmpa pgawai Rumah Pahang...hehehe...


Posting ni pet yang buat, tapi die taknak tulis name, malu2 plak pet ni, takpe bio aku tuliskan..

Dikarang oleh : Pet
Direpek oleh : Pet
Jurugambo : Pet
Ditambah oleh : Os
Ditengok oleh : Nik
Diintai2 oleh : Sham
Di umah oleh : Pami
Ditaktau oleh : Sapuan
Xde di oleh : Paek

Labels: ,

posted by Kalghari Network™ @ 3:13 PM, ,




Permasalahan & Penyelesaian Pada Photoshop

Assalamualaikum Sahabat.
Kekadang Photoshop tidak berfungsi seperti yang sepatutnya, dan kekadang kita nak melakukan sesuatu, tapi tidak mengetahui kaedah yang sebetulnya, jadi kali ini ambe nak kongsi sedikit permasalahan dan penyelesaian yang sering berlaku tika kita sedang asyik melayan feeling bergodek-godek dengan PS.


Masalah 1 : Tiba-tiba sahaja cursor pada Photoshop bertukar menjadi "Hand Tool"(icon tapak tangan) walaupun klik tool lain pun dia tetap keluar "Hand tool". Adakah puncanya PC saya tidak cukup RAM?
Penyelesaian : Tidak, masalah ni tak berkaitan dengan RAM, anda hanya perlu klik :
  1. Klik Edit > Preferences > Reset all warning dialogs.
  2. (atau) Klik "Space Bar" atau "Shift" pada keyboard.

Masalah 2 : Bila guna brush tool, icon bertukar menjadi (+),jadi susah nak tahu keadaan size sebenar. Bila ubah macam mana pun, dia tetap macam tu.
Penyelesaian : Klik "caps lock", selesai~

Masalah 3 : Saya ada install font arabic, dan windows saya "support" arabic font, tetapi bila taip pada Photoshop,font arabic tidak bercantum,ia hanya keluar dalam bentuk abjad yang berterabur.
Penyelesaian : Upgrade photoshop anda kepada versi yang menyokong font arabic seperti Adobe Photoshop CS Middle East version. Photoshop versi ME ini menyokong font Arabic dan English.

Masalah 4 : Saya pernah menghasilkan design seperti kad/poster, tapi apabila print,pixel pada gambar pecah dan kabur,kenapa?
Penyelesaian : Sebelum anda mulakan untuk mendesign sesuatu,pastikan setting pada "image size" adalah bersesuaian dengan tujuan anda. Jika bertujuan untuk print, klik image>image size> resolution : 300 pixel/inch. Jika sekadar untuk diletakan pada web atau blog,tidak perlu naikkan kepada 300 pixel/inch, cukup sekadar 72.

Masalah 5 : Macam mana nak save gambar dalam format transparent?
Penyelesaian : Klik "File" > Save For Web & Devices > pilih PNG -24 dan Klik "Transparent".

Malasah 6 : Saya mau "Rotate" bahagian tertentu sahaja, iaitu pada Layer, bukannya seluruh file gambar, macam mana?
Penyelesaian : Klik Layer dikehendaki untuk diaktifkan,kemudian klik "Edit" > Free Transform atau Transform.

Daripada:
Nik

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 2:48 AM, ,




Nusus : Tuntutlah ilmu

Assalamualaikum.. harap2 sumenye sihat wal a'fiat sentiasa.. dah lame beno tak bawak nusus dalam blog ni, jadi kami pun belek2 buku, dah kami tejumpe dengan sepotong syair yang sedap nak dihidangkan pada semue orang yang nak bace syair..

Syair yang kami bawak pade minggu ni, kami petik dari kitab ta'lim muta'llim toriqut ta'allum.. Satu kitab yang patut semue orang Islam ade, lebih2 lagi penuntut ilmu.. Sebabnye kitab yang tak tebal mane ni menceritekan tentang adab2 menuntut ilmu dan bagaimana untuk berhasil atau mendapat keberkatan dalam menuntut ilmu.

Pengarang kitab kite ni, nama beliau Syeikh Burhanuddin az-Zarnuji terangkan dalam kitab beliau adab2 dan perkara2 yang patut diketahui oleh penuntut ilmu.. Supaya kite orang yang lemah lagi tak reti ape2 ni tau jalan2 yang patut kite lalu dan sedo diri sebelum nak pandai2 mengkeji atau menhine ulama' besar yang banyak berjase pade Islam.. Syeikh kite ni ajar kite adab2 dengan ilmu, dengan ulama bahkan dengan penuntut ilmu yang lain.. Dengan bace kitab ni kite akan tau yang kite ni banyak kekurangan dan kelemahan bebanding dengan ulama'2 yang muktabar dalam tahap ilmu.. Orang yang suke kutuk2 imam2 mazhab kene bace buku ni. hehe.. pastu paham dalam2, pastu pikir betul2 taraf diri dan tahap ilmu yang ade, tah ade berkat atau tak.. Dan banyak lagi yang diterangkan dalam kitab ni, jadi boleh beli kat kedai2 pastu talaqqi ataupun daurah dengan syeikh2 yang wasil dengan Rasulullah SAW atau orang yang bertalaqi dengan syeikh2 yang betul2 diiktiraf..

Dalam kitab tu banyak syair2 yang sedap2, tapi kami petik secebis kecik je, insyaAllah, ade kesempatan kami bawak lagi.. Syair tu bunyinye :-

تعَلمْ فإنّ العلمَ زينٌ لأهله * وفضلٌ وعنوانٌ لكل المحامد
وكن مُستفدًا كلّ يوم زيادةً * من العلم واسبحْ في بحور الفوائد
تفقهْ فإن الفقه أفضلٌ من قائد * إلى البرّ والتقوى وأعدلٌ قاصد
هو العَلــَمُ الهادي إلى سُنن الهُدى * هوالحِصنُ ينجي من جميع الشدائد
فإن فقيهًا واحدًا متورعًا * أشدّ على الشيطان من ألفِ عابدِ
Maksudnye :
  1. Belajarlah ilmu! Sesungguhnye ilmu itu perhiasan bagi tuannya, kelebihan dan tanda bagi setiap yang terpuji.
  2. Dan manfaatkanlah setiap hari dengan pertambahan ilmu, serta berenanglah dalam lautan yang penuh manfaat.
  3. Belajarlah fiqh! Sesungguhnye ilmu fiqh itu sebaik2 pemandu yang membawa kepada kebaikkan dan ketaqwaan dan (ianye) seadil2 niat (niat yang terbaik).
  4. Ianya (ilmu tersebut) merupakan panji yang memberi petunjuk kepada Sunnah2, (dan) ianya merupakan kubu yang menjaga daripada kesusahan.
  5. Maka sesungguhnya, seorang yang faqih (tahu selok belok berkaitan fiqh) lagi warak lebih susah bagi syaitan (untuk mendekati dan menganggunya) berbanding seribu ahli ibadat (yang tidak berilmu).

Ini je dari kami yang mampu disediekan, jikalau ade tersalah dan tersilap, mohon ditegur.. Sekian, wassalam.. moga Allah berkati kite semua.. amin..

Disediakan oleh,

Muhammad Hosnee b Zainal Abidin

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 1:59 AM, ,




Belajar Amiyah : Bahagian 4 : Barrah Min Bait

zatal youm..

Sohibah bait : Salammun Alaik.. Fi haddi gouwa?

Ali : Alaikumsalam, min?

Sohibah bait : Mama hina, sobahal ful.

Ali : Aiwah ya Mama.. sobahal ful.. fi hagah yakni?

Sohibah bait : Ya Muhammad, Mama i'ndi musykilah ya'ni.. Mama a'wiz sya-ah di, mumkin syahar dah, asyan lil a'rusah.. mumkin tin-il bait tani?

Ali : nin-il ya mama? musta'gil? lau musta'gil, i'ndana musykilah ya mama.. ihna imtihan dilwakti.. mumkin ba'da imtihan..? sa'idna ya mama..

Sohibah bait : entum kholas imtihan emta'? syahar khomsah wala sittah? tayyib, kedah.. mafrud enta tin-il syahru sittah, akhir kalam, mesyi..? lau entum 'andakum musykilah, lazim kallim mama, mesyi?

Ali : Mesyi2.. syukran ya Mama.. BArakallah fiik ya Mama..

Sohibah bait : syukran, maas salamah, assalamualaik.

Ali : Waalaikumsalam..


Satu hari...

S : Assalamualaikum.. Ade orang tak kat dalam umah?

A : waalaikumsalam.. sape tu?

S : Mama (kitorang panggil tuan umah..hehe) ni, selamat pagi..

A : o..mama.. selamat pagi..ade pape ke mama?

S : Muhammad, mama ade hal sikit ni, mama nak amik balik umah sewa ni, kalo boleh bulan ni, nak buat kenduri kawen (anak die la kot..), boleh tak korang pindah umah lain?

A : kitorang kene pindah? segera ke mama? kalo segera, kitorang ade masalah, sekarang ni musim pekse, boleh tak pas imtihan.. bolehla mama, sianle kat kitorang..

S : korang abih pekse bile? bulan 5 ke 6? ginilah, aku bagi korang sampai bulan 6, ni kate putus ni, ok? kalo ko ade pape masalah, gitau mama cepat2.. paham?

A : Paham2.. mekasihla mama.. Moga Allah merahmati mama..

S : Sesame.. jumpe lagi.. Assalamualaikum

A : Waalaikumsalam


p/s cerite ni ade kaitan ngan kitorang sebenornye..hehe..saje aplikasi ilmu baru nak membarohkan orang..

Disediakan oleh,
Os

Labels: , ,

posted by Kalghari Network™ @ 12:50 AM, ,




Perang yang tak abih-abih

Assalamualaikum.. Moga Allah merahmati semue orang Islam, lebih2 lagi untuk insan berjuang mempertahankan Islam tak kire kat medan perang, penulisan, atopun kat mane2 la. Janji pertahankan Islam. Moga Allah sentiasa kurniakan keberkatan pada kite dan jadikan kite antara orang yang diberi peluang untuk berkhidmat untuk agama tercinte ni.. Amin..

Tengah musim2 exam ni, tedetik plak nak mengapdet blog, rupenye paek ngan wan dan updet dulu.. laju kome ye.. hehe.. moge2 ngan amal baik kite dalam sebarkan ilmu ni, Allah najahkan kite.. amin.. Ade kesempatan nak tawasul ni, kite buat.. bende dibolehkan, jangan sia2kan.. hehe..

Sebenonye tak tau nak bubuh tajuk pe, jadi buh le tajuk kat atas tu.. teringat plak sekarang musim pekse, orang kate pekse ni macam perang, hentam jela.. tapi hakikatnye gitu la.. kite ni ari2 ade perang, nak brenti tunggu mati le.. hehe.. Sebenonye takde modal lagi nak menulih ni, ni tengah nak perangat enjen cari idea.. Sementare tu melalut le pape yang telintas kat kepale ni.. hehe..

Dikesempatan ni gak (macam ucapan raye plak..haha), nak ucap mekasih pade sume orang yang datang2 jenguk blog ni.. Tak berisi pepun.. tapi ade gak yang melawat.. mekasih2.. jemput2 la datang umah, leh le nak idang biskut meri ngan ayo sirap.. hehe..

tu je la kot, dah paneh dah tempat duduk ni, nak gi dapo le plak, menaip kat sane.. haha.. Moga Allah tidak putus2 melimpahkan rahmat-Nya untuk kite yang lemah dan hina ini.. amin..

Diabihkan oleh,
Os

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 12:18 AM, ,




Al-Miftah Kejayaan Dalam Belajar Bahasa Arab

Bahasa Arab adalah bahasa kaum muslimin. Hingga akhir zaman nanti bahasa ini akan tetap teguh dan utuh sebab al-Qur`an dan hadith Rasulullah S.A.W akan terus ada hingga saat itu. Maka sudah menjadi kewajiban kita sebagai kaum muslimin untuk mempelajarinya dan berusaha semaksima mungkin untuk menguasai kemahiran bahasa ini. Bahkan wajib bagi kita untuk mendalaminya sebagai saranan kita untuk memahami kitabullah dan sunnah Rasulullah S.A.W

1.NIAT

Niat merupakan asas yang penting yang harus kita tanyakan kepada diri kita sebelum kita melangkah lebih jauh. Kita sebagai seorang muslim patut dan harus menanyakan dan menjelaskan kembali niat kita dalam setiap langkah untuk sebuah urusan kita, jangan sampai kita sudah melangkah begitu jauh, mengorbankan seluruh harta, jiwa, raga dan harta, namun sayang beribu sayang semua yang kita keluarkan sia-sia bagai debu berterbangan tiada ertinya disebabkan niatnya yang kurang jelas dan jauh melencong dari tuntunan syari`at Islam. Sebagai seorang muslim, kita diberikan kemudahan oleh Allah ta`ala untuk menjadikan setiap aktiviti kita bernilai ke arah ibadah, tentunya dengan niat semata-mata mengharap redha Allah S.W.T.. Sebagaimana yang dikatakan oleh Sufyan Al-Thauri Rahimahullah:

“ما عالجت شيئا أشد علي من نيتي”

“Tidak ada sesuatu yang lebih susah bagiku kecuali niatku”.

2.TEKAD

Setiap perancangan pasti mempunyai tujuan, untuk mengapai tujuan tersebut harus lah bermodalkan tekad yang kuat dan bersungguh-sungguh, terus berjuang dan pantang menyerah. Ada sebuah ungkapan Arab yang mengatakan:

فإن العلم لا يُنَال براحة الجسم

“ Bahawa Ilmu itu tidak akan pernah didapat dengan bersantai-santai”.

Kita lihat bagaimana kisah Imam Al-Kasa`I, Imam penduduk Kufah dalam ilmu Nahu. Ketika beliau memulai belajar nahu, beliau merasa tidak mampu dan hampir putus asa, suatu hari beliau melihat seekor semut merangkak di dinding membawa sepotong makanan, ketika mulai merangkak dia terjatuh, lalu bangun kembali, membawa makanan tadi dan terus merambat ke dinding, dia terus berusaha dan bertekad untuk terus membawa makan tersebut dan berjalan. Imam al-Kasa`I berkata: “Semut ini begitu kuat tekadnya hingga sampai ke tujuan”, maka beliau pun terus berjuang dan akhirnya menjadi Imam dalam ilmu nahu.

3.SENANG

Kecintaan kepada bahasa Arab menjadi sebuah harga mati sebagai saranan untuk meraih kejayaan dalam mempelajarinya. Seseorang yang memiliki kecintaan kepada sesuatu atau kepada seseorang pasti dia akan bersungguh-sungguh dan terus berusaha untuk mendapatkannya walaupun harus berkorban, baik waktu, mahupun tenaga. Orang yang suka dengan salah satu madah kuliah pasti dia akan rajin masuk kelas walau kadang-kadang tubuh sakit, merasai rugi kalau ketinggalan, merasa mudah, senang dan cepat memahaminya serta hari-harinya pun tidak akan terlepas dari berbicara isi madah kuliah tersebut.

Lebih-lebih kita sebagai seorang muslim, seharusnya kita harus lebih mencintai dan berbangga dengan bahasa Arab dibanding bahasa asing yang lainnya, kerana bahasa Arab adalah bahasanya umat Islam, bahasa al-Qur`an, bahasa wahyu Allah, bahasa para penduduk surga. Lalu apakah layak kita lebih mencintai bahasa asing selain bahasa Arab?

Cuba kita melihat sejenak bagaimana para ulama Islam yang terdahulu, yang mungkin nama-nama mereka sering kita dengar seperti Sibawaih, al-Zamakhsyari, al-khawarizmi, apakah mereka orang-orang Arab yang tadinya mahir berbahasa Arab? Jawapan sebenarnya mereka bukan orang Arab dan awalnya tidak mampu berbahasa Arab. Namun mereka terus belajar karana mereka seorang muslim dan mereka mencintai bahasa Arab.

Al-Khawarizmi pernah mengatakan: “Demi Allah, kefasihanku terhadap bahasa Arab lebih aku cintai dari pada kebanggaanku terhadap bahasa Parsi”

4.SABAR

فَصَبْرٌ جَمِيلٌ
“Sabar itu Indah”

begitulah Allah ta`ala menyebutnya dalam surat Yusuf ayat 18. Yang merakamkan begitu pentingnya kedudukan sabar dalam kehidupan kita.

Ketika belajar bahasa Arab, kita perlu mempertebalkan kesabaran, jangan mudah jenuh, bosan dan menjauhkan rasa malas dari diri kita. Tidak mungkin orang akan membina rumah langsung dari atapnya, dia pasti memulakan membinaan itu dari asas yang kuat dan kukuh. Dipermulaan mempelajari bahasa Arab kita akan belajar dari segi asas-asas terlebih dahulu, kemudian baru masuk yang lebih tinggi dan begitu seterusnya, kita akan memulainya dari tajuk satu, dua dan seterusnya. Dan tidak akan pernah loncat atau melangkau dari satu tajuk ke tajuk yang lain kecuali dengan berurutan. Dalam kaidah bahasa Arab disebutkan:

من لم يتقن الأصول؛ حرم الوصول

“Barang siapa yang tidak kuat dasar ilmunya, maka dia akan terhalang untuk sampai kepada ilmu yang ia pelajari”


5.BAHASA ADALAH KOMUNIKASI

Permulaan bahasa yang dialami oleh setiap orang dimasa kecilnya dari bahasa ibunya (bahasa aslinya) adalah melalui proses tanpa dirasakan dan tanpa disengaja, karana ketika seseorang belajar bahasa ibunya dia belajar secara alami, biasa dan tidak terlalu memperhatikannya. Dia belajar bagaimana untuk berucap dan berutas kata perkataan kemudian kalimat perkalimat tanpa memikirkan caranya samaada betul atau salah. Yang asasnya bagaimana dia boleh berkomunikasi dengan orang lain, baik dengan orang Arab mahupun dengan orang bukan Arab untuk saling memahami dan dapat dipahami.

a)Unsur bahasa

i. Al-Aswat :

Al-Aswat adalah suara, yaitu bagaimana kita mengucapkan bunyi suara dalam bahasa Arab dengan baik dan benar sebagaimana orang-orang Arab mengucapkannya. Asas dari mempelajari al-Aswat ini adalah kita mampu untuk memahami suara atau bunyi tersebut, mampu untuk membezakan di antara satu bunyi dengan bunyi yang lain dan boleh mengamplikasikannya dalam bentuk yang lain.

ii. Al-Mufradat

Kosa-kata menjadi keperluan yang asas ketika mempelajari bahasa Arab. Bagaimana mungkin kita dapat berbicara kalau kita tidak memiliki kosa-kata?, bagaimana mungkin kita akan membuat satu kalimat kalau kita tidak menghafal satu persatu kosa-kata yang kita temui ketika kita belajar bahasa Arab.

Maka sediakanlah buku kecil atau kertas khusus untuk kita menulis setiap kosa-kata yang kita temui, bezakan di antara kata kerja dengan kata benda atau kata sifat. Dalam menulis kata kerja dan tulis juga bentuk madhi dan mudhari`nya, begitu juga dalam menulis kata benda tulis bentuk mufrad dan jama`nya.

iii. Al-Tarakib

Setelah kita mempelajari al-Aswat dan al-Mufradat yang kita mula mempelajari kaedah-kaedah dalam bahasa Arab, atau bisa juga sambil belajar al-ashwat dan al-mufradat kita juga belajar al-tarakib. Kita mulai dari kaidah yang dirasa mudah dan sering digunakan kemudian meningkat terus sampai kaidah yang paling sulit. Dalam mempelajari kaidah ini perlu juga kita praktikkannya dengan membuat kalimat-kalimat dalam bahasa Arab.

b)Kemahiran bahasa:

i. Istima`

Kemahiran istima` adalah kemampuan kita memahami sebuah ungkapan kata atau kalimat melalui pendengaran kita. Semakin acap kita mendengarkan orang lain berbicara bahasa Arab akan semakin bertambah pula kemahiran istima` kita.

ii. Kalam

Dapat berbicara dalam bahasa Arab merupakan salah satu bentuk kemahiran berbahasa. Yaitu dengan cara mengucapkan huruf, kata atau kalimat dengan benar dan sesuai dengan kaedah bahasa Arab, serta ucapan kita pun dapat dipahami orang lain.

iii. Qira`ah

Qira`ah adalah kemahiran kita dalam memahami sebuah teks bacaan. Kemahiran ini mampu kita lakukan bila-bila saja, samada di dalam kelas mahu di luar kelas, atau kita membaca majalah, surat khabar, buku ataupun juga informasi yang berbahasa Arab di internet.

iv. Kitabah

Bentuk terakhir dari kemahiran bahasa Adalah kemahiran menulis dengan bahasa Arab, kemahiran ini adalah gabungan dari dua unsur, yaitu unsur gerakan atau bakat penulisan huruf perhuruf atau kata perkata dalam bahasa Arab, juga unsur yang mampu mengaplikasikan kaedah, mufradat, dan penggunaan bahasa yang dituangkan dalam bentuk kalimat atau perenggang

6.JANGAN BELAJAR APA ITU BAHASA, TAPI BELAJARLAH BAHASA ITU

Jangan sampai ketika kita belajar bahasa Arab dengan belajar apa itu bahasa, ertinya jangan terlalu menyibukkan diri dengan mendalami dan menghafal definisi-definisi yang terkait dengan kaedah bahasa Arab. Sebab yang terpenting adalah memahami definisi tersebut lalu mencoba mengaplikasikannya dalam sebuah kalimat.

Ini kerana ia mempunyai kaitan dengan unsur bahasa dan kemahiran bahasa yang telah disebutkan di atas. Maka dari sinilah pentingnya kita menanamkan pada dalam bahawa belajar bahasa Arab itu perlu menyeluruh jangan sepotong-potong.

7.DIBIMBING

i. Pentingnya guru

Hukum asal dalam menuntut sebuah ilmu adalah melalui seorang guru bukan belajar terus dari sebuah buku. Ada yang mengatakan:

من دخل في العلم وحده؛ خرج وحده

“Barang siapa yang masuk ke dalam sebuah dengan sendirian maka dia akan keluar dengan sendirian pula”

Maksud adalah barang siapa yang menuntu ilmu sendirian tanpa memiliki seorang guru, maka dia akan keluar darinya tanpa memiliki ilmu.

ii. Buku panduan bahasa Arab untuk orang bukan Arab

Buku bahasa Arab yang mencakupi semua aspek kemahiran bahasa, tentunya adalah buku bahasa Arab karya orang-orang Arab sebagai pemilik bahasa. Karana mereka lebih mengerti, mengetahui, memahami dan lebih menguasai bahasa mereka dibandingkan orang-orang bukan Arab. Mereka juga lebih tau asas, metode dan strategi pembelajaran bahasa Arab yang sesuai untuk orang-orang bukan Arab demi mencapai tempat kemahiran berbahasa.

iii. Perlunya teman

Disaat kita mempelajari bahasa Arab mahupun sesudahnya kita perlukan teman untuk menjaga kemahiran bahasa Arab kita. Kita perlu teman untuk kita ajak berbicara untuk mengasah kemahiran istima` dan kalam kita, kita butuh buku untuk menguatkan kemampuan qira`ah dan kitabah kita.

iv. Suasana

Hal yang terpenting dalam belajar bahasa arab ini adalah suasana atau bi`ah lughawiah yang dapat menjaga kemahiran bahasa kita. Jangan merasa aman dan tenang dengan pelajaran bahasa Arab yang pernah kita pelajari dulu kerana kita diam sendirian tanpa mencari bi`ah lughawiah, atau badan bahasa Arab sebab dalam waktu yang sangat singkat kemahiran bahasa yang kita miliki boleh hilang tanpa ada sisa sedikitpun.

Dari paparan di atas kita semakin memahami bahawa untuk meraih kesjayaan dalam mempelajari bahasa Arab tidak hanya bermodalkan keinginan mahupun kesempatan, namun juga perlu tekad, cinta, dan sabar sebagai jambatan untuk menguasai dan mendalami bahasa Arab dengan fasih dan benar, yang itu semua digabungkan dalam niat yang benar dan semata-mata mengharap redha Allah ta`ala sehingga apa yang kita lakukan mendapatkan pahala.

Masadir

1
-Dr. Abdul Rahman bin Ibrahim Al-Fauzan, Ta'lim al-Lughah al-Arabiah, Durus al-Daurat.
2-Abu Syatir Talib bin Abdul Rahman Fiqh al-Lughah al-Arabiah, Diploma Islam, Jabatan Bahasa dan Kesusasteraan Arab, Kuliah Ugama Sultan Zainal Abidin (KUSZA), Terengganu, Malaysia.
3-Dr. Ahmad Fuad bin Mahmuh Imran dan Dr. Fathi Mohd Syahin, Fusul Fiqh al-Lughah al-Arabiah, Qism Usul al-Lughah, Jamiah al-Azhar, Iskandariah, Egypt.
4-Dr. Fahti Anwar ad-Dabuli, Fi Fiqh al-Lughah Wa Khasaih al-Arabiah, Kuliah al-Lughah al-Arabiah, Jamiah al-Azhar, Zagazig, Egypt
.

Disediakn oleh
Paek
Rumah Beras, Zagazig
Jam 8.38 malam

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 7:12 PM, ,