Admin CPanel: Log In | Contact Us | Photobuchet | Youtube | Kalghari Shop

 



Jadual exam thn 4 fasa kedua Kuliah Bahasa Arab ( Am ) cawangan Zagazig


[ ni gambo jadual. kalo xjelas dtg rumah aku tgk, tp dgn syarat bwk hagah wahdah firakh wagabah sughaiyaroh ma'a ruzz ] wawawawawa....



- haa...sape2 yg rase ade rase nak amik exam yg ade kat jadual tu, tu la jadual exam utk fasa ni ...xkire sape2 pun yg nak amik, kat sini ke, yg kat msia ke, bole blake, kalo xbole pun dtg je bg sokongan moral kat kitorang yg amik exam ni..:P...dah dekat dah.. dah bole dah tnsion slow2 dari skrg...pejam celik tuptup exam, tuptup...aik abis exam...japnye??msti sllu ckp camtu..:))

- lagi satu, fasa ni pastikan xde sape2 pun diantara kite mnyebut pkataan " sanah gai " ...wawawa...kalo ade sape2 yg sbut, kite ramai2 geletek dia smpai nangis2, smpai tkntut2, blnje krib ngan ayam batu smggu, 3 kali shri, pastu suh dia sapot g umrah ngan g spain summer break ni nnti..haha..

sekian dimaklumkan oleh : Ammu Binggan, Syu'un kuliah lurah..


Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 11:10 AM, ,




Ziarah Kaman Nur

Assalamualaikum WBT.. pekabo.. disebabkan imtihan semakin2 dekat, kitorang pun tak rase nak bukak blog ni.. hehe.. tapi sebab ade aktiviti baru2 ni, jadi nak kongsi same2 ngn orang lain pengalaman kitorang ni.. hehe.. aktiviti baru2 ni kitorang g masuk kampung arab.. nak kate kampung sangat takdela, cume kawasan luar bandar zakzik.. tujuan kitorang gi sane sebab ikut syeikh kitorang (syeikh Husni Ginting) melawat rakan beliau yang baru je kawen.. namenye Abdul Wahab, dari keturunan Ahli Bait Rasulullah.. jadi Abdul Wahab mintak Syeikh Husni untuk mendendangkan qosidah untuk mengambil berkat bagi perkahwinan beliau..

Kami bertolak lepas solat zoho, sampai sane dalam aso.. dalam perjalanan sempat bace kitab hadis.. sampai je kat daerah Mid Ghomr, kitorang gi ziarah maqam Syeikh Sya'rawi.. kemudian baru gi umah Abdul Wahab.. sampai kitorang rumah Abdul Wahab dekat2 maghrib, sampai sane kitorang disambut meriah, mase tu memang terasa VIP le plak..hehe.. ahli kalghari yang folo nik, sham dan os.. maleh nak tulih panjang2.. tengok gambo jela..hehe..lupe plak Kaman Nur tu kampung kat daerah Mig Ghomr, Mid Ghomr ni atas sikit dari tafahna asyrof.. sape duk zakzik taule, tupun kalau kat umah die ade peta dunia.. haha


sampai kat mauwaf mid ghamr

sham posing gaya artis..haha

pintu masuk maqam Syeikh Mutawali Sya'rawi

sampai umah Abd Wahab kitorang kene serbu..hehe.. mase ni tengah selawat ramai2..

budak ni diorang rebut2.. kononnye nak merase jadi bapak..haha..tapi die taknak lame2 ngan orang lain,takut die kene culik..hehe

antara makanan yg di idang, tapi menu utama tak sempat ambik gambonye sebab takde sape nak ambik, sume sibuk mencekik.. menunye ikan bako..

os sampai tetido2 time qasidah..haha

Syeikh Husni ketua qasidah, yang lain bekap voice.. os tukang perosak lagu..haha

Tuan umah.. yang berjubah putih tu ayah Abd Wahab, beliau ni Alim dan Sufi

lepas selesai qasidah dan zikir, nak balik dah..


Kitorang balik dari sini lebih kurang dekat2 kul12 gak la..sampai umah dekat2 kul 1.. pengalaman ni sonok gak, amik berkat musim2 exam ni.. moga2 Allah najahkan kami berkat dari amalan dan niat kami yang baik ni.. amin..

Labels:

posted by Kalghari Network™ @ 7:47 PM, ,




Promote..hehe

lawat blog berkualiti..

1 - allangkati.blogspot.com
2 - nazrulnasir.blogspot.com

Labels: ,

posted by Kalghari Network™ @ 8:47 AM, ,




Belajar Amiyah : Bahagian 3 : Fi Maktabah

Fil maktabah

Ali : Assalamu'alaik.

Karim : Wa'alaikumsalam. Enta ai'z hagah?

Ali : 'Awizin kasykul wa alam.

Karim : Fi eh tani?

Ali : Eh dah?

Karim : Dah mistor.

Ali : Wa dah?

Karim : Dah barey.

Ali : Ana 'aiz barey dah wahid.

Karim : Enta hagah tani?

Ali : La'. Dah bas. Bikam kullu?

Karim : 'Asyan enta, khomsah genih bas.

Ali gib lih 'asyroh..

Karim : Fi fakkah? 'asyan ma 'indish fakkah.

Ali : Fi. Khud.

Karim : Syukron.

Ali : Assalamu'alaik. Ma'as salamah.


Kat kedai buku..

A : Assalamual'aikum

K : Wa'alaikumsalam, ko ade nak pape ke?

A : Aku nak buku nota ngan pen.

K : Ade lagi?

A : Ni ape?

K : Ni pembaris

A : Yang ni?

K : Ni pengasah pensel.

A : Aku nak pengasah ni satu.

K : Ade lagi?

A : Takde. Ni je. Berape semua?

K : Sebab ko, lima genih je.

Ali bagi die (Karim) 10 genih

K : Ade duit kecik tak? Aku takde duit kecik.

A : Ade2. Ambik ni.

K : Mekasih.

A : Assalamu'alaikum. Jumpe lagi.




Disediakan oleh,
Os

Labels: , ,

posted by Kalghari Network™ @ 6:08 AM, ,




Kalimah Minggu Ini ( مغرور )

Assalamualaikum.. Kami meminta maaf atas kelambatan mengeluarkan bahagian (Kalimah Minggu Ini). Ini kerana ketidaksempatan kami untuk menjenguk ke blog disebabkan imtihan semakin menjelmakan dirinya :) . Terus kepada tajuk, kali ini kami mengambil kalimah daripada kalam ulama'. Ini kerana, seperti yang kita ketahui ulama' kita kesemuanya pakar dan hebat dalam ilmu bahasa dan qawa'id, jadi kita boleh mengambil panduan dan rujukan daripada kalam mereka.

Kalam ini kami naqolkan daripada kalam Imam Muhammad Nawawi al-Jawi al-Bantani daripada kitab beliau yang mensyarahkan Bidayatul Hidayah iaitu Maraqil 'Ubudiyah. Kalam nasihat beliau ialah ;

مَن شغله الفرضُ عن النفل فهو معذورٌ ، ومَن شعله النفلُ عن الفرض فهو مغرورٌ
Maksudnya : Sesiapa yang disibukkannya dirinya akan perkara Fardu dan daripada perkara Sunat, maka dia dimaafkan. Dan sesiapa yang disibukkan dirinya akan perkara Sunat berbanding perkara Fardu, maka dia telah ditipu (oleh syaitan).

Syarahan Ringkas :
Jadi al-Imam telah memperingatkan kita agar mengutamakan perkara Fardu dan jangan terlalu meyibukkan diri dengan perkara Sunat sehingga terlalai dan tertinggal perkara Fardu.
Contoh : Melakukan qiyamul lail sebanyak 20 rakaat, kemudian tidur dan terlepas fardu Subuh akibat keletihan setelah solat sunat.
Seelok2nya dibuat 2 perkara tersebut dengan seimbang dan pertengahan mengikut kemampuan diri. Jika kita berazam untuk memperbanyakkan perkara Sunat, maka kita lakukannya bersesuaian dengan kemampuan diri dan tidak terlalai atau tertinggal perkara Fardu. Sebaik2 amalan adalah amalan yang walaupun sedikit tapi berterusan berbanding banyak tapi jarang2 dilakukan. Wallahu A'lam

Kalimah yang kami pilih ialah
مغرور = tertipu @ ditipu

المُشتَرِي مَغرُورٌ
Maksudnya : Pembeli itu tertipu@ditipu.

I'rob

المشتري = مبتداء مرفوع للإبتداء وعلامة رفعه ضمة مقدرة على الياء منع من طهورها للثقل

مغرور = خبر للمبتداء مرفوع وعلامة رفعه ضمة ظاهرة في آخره


Jika terdapat sebarang kesalahan pada posting kali ini, kami berharap sangat agar dapat ditegur dan diberitahu supaya kami boleh melakukan pembetulan.

Sekian, selamat menghafaz,


Disediakan oleh,
Hosnee

Labels: ,

posted by Kalghari Network™ @ 9:20 PM, ,




Belajar Amiyah : Bahagian 2 : Fi Suq

ta'al kallim ammiyyah..

fi suq..

ahmad : enta 'aiz hagah?

naim : aiwah, ana 'aiz basol.

ahmad : kam kilo?

naim : wahid kilo bas.. fi kromba?

ahmad : fi.. enta 'aiz?

naim : aiwah.. wa khiyar bitnin kilo..

ahmad : 'aiz hagah tani?

naim : la'. bikam kullu?

ahmad : 'asyroh genih..

naim : khud ya rayis..

ahmad : kholli

naim : Allah yukhollik.. syukron..

ahmad : aiyu khidmah. ma'as salamah..


maksudnye..

kat paso..

A : Ade nak barang apa2 ke?

N : ade, aku nak bawang beso.

A : bape kilo?

N : sekilo je. ade kobis x?

A : ade. ko nak ke?

N : nak. pastu aku nak timun 2 kilo.

A : ade lagi nak tambah?

N : takde, bape semue?

A : 10 genih je

N : nah, amik ni..

A : eh, takpe2 (ayat konon2 ramah)

N : amikle.. time kasih..

A : no problem.. jumpe lagi..




disediakan oleh,
os

Labels: , ,

posted by Kalghari Network™ @ 1:07 AM, ,